top of page
2024-03-14 13_edited.jpg
Blauwdruk te koop bij Parels Van Daan
Voorbeeld papierbedrukking_edited_edited.jpg

Wat is een blauwdruk?

Cyanotypie, oftewel blauwdrukken, is een (foto)afdruktechniek waarbij uv-blootstelling zorgt voor een blauwe afdruk. Het is een voorganger van moderne fotografische processen en werd in 1842 populair gemaakt door Anna Atkins, een van de eerste vrouwelijke fotografen. Zo is er dus een belangrijke link met fotografie! Er kan geprint worden op papier maar ook textiel. Elk item heeft een super unieke afdruk. Op papier vind ik het mooi om te printen met negatieven van mijn eigen fotografie maar ook met groen uit eigen tuin of omgeving. Een uitgebreide, meer technische uitleg, over het proces vind je hier.

Blauwdrukken te koop

In Arnhem en Velp worden de blauwdrukken van Studio Tilde verkocht door een aantal ondernemers. De blauwdrukken zijn een duurzame keuze voor consumenten en winkeliers omdat ze natuur en milieu minimaal belasten gedurende het productieproces en vervoer. Bij de blauwdrukkleding wordt gebruikt gemaakt van tweedehandskleding, deze is dus geupcyclet wanneer deze wordt verkocht. Elk item is super uniek!

 

Blauwdrukken zijn de toop bij: 

Blauwdruk Workshops

Ook zelf kan je nu leren je eigen unieke blauwdrukken te maken in de gezellige workshop! Een uniek uitje met vrienden, collega's of familie. Je hoeft geen voorkennis te hebben: alles wordt je geleerd in deze 3-urige workshop blauwdrukken. Het sfeervolle atelier van Studio Tilde ligt super centraal op de Korenmarkt in Arnhem. Fantastisch gezellig én je gaat natuurlijk met je eigen blauwdrukken weer naar huis! 

Lees alles over de workshops op deze pagina

Veel gevraagd: hoe werkt dit blauwdrukken nou precies? De vloeistof voor cyanotypie bestaat uit twee verschillende ijzerzouten. Wanneer deze worden samengevoegd, wordt het uv-gevoelig en kan je er mee blauw(af)drukken. Het proces werkt zo dat eerst deze vloeistof, die nu nog gelig is, op het product wordt aangebracht en gedroogd. Bij textiel moet dit 24 uur intrekken. De tweede dag kan de afdruk worden gemaakt met een patroon; ik kies hier dus voor droogbloemen uit de tuin en maak steeds een ander ontwerp. Het product wordt met patroon en al (geklemd onder een glasplaat) blootgesteld aan UV licht voor ongeveer 15 minuten. Nu kleurt de vloeistof blauw en vormt een afdruk van het patroon! Hierna kan het geheel gespoeld worden en moet het drogen. Al met al neemt het afdrukken dus ongeveer 3 dagen in beslag. Een magisch proces, en elke afdruk is anders! 

Voorbeeld bedrukking papier - blootstelling UV
Voorbeeld bedrukking papier - spoeling

Wasvoorschrift blauwdrukken

De blauwdrukken blijven hun prachtige blauwe kleur behouden wanneer je ze voorzichtig wast. Met koud water (max. 30 graden) en een lage centrifugestand kunnen ze prima in de wasmachine. De katoenen tasjes kunnen beter koud gewassen worden. Wasmiddel kan alleen worden gebruik wanneer het géén fosfaat, bleek en/of natrium bevat, want deze middelen laten de blauwdruk verkleuren of verdwijnen. Op (veel) langere termijn kan iets vermindering van kleurintensiteit ontstaan.

Veel gebruiksplezier!

bottom of page