top of page

TE KOOP BIJ PARELS VAN DAAN

Yes, je kan je eigen blauwdruk scoren! Een aantal items wordt verkocht in de sfeervolle winkel Parels Van Daan in Velp (nabij Arnhem). Parels Van Daan verkoopt tweedehands kleding en werkt graag samen met lokale ondernemers. Items in de winkel zijn tweedehands of uniek omdat ze handgemaakt en lokaal zijn. De blauwdrukken van Studio Tilde zijn een fantastische match met dit lokale, duurzame concept!
Adres: Emmastraat 26, Velp.

Unieke blauwdrukken

Cyanotypie, oftewel blauwdrukken, is een (foto)afdruktechniek waarbij uv-blootstelling zorgt voor een blauwe afdruk. Het is een voorganger van moderne fotografische processen en werd in 1842 populair gemaakt door Anna Atkins, een van de eerste vrouwelijke fotografen. Zo ontstaat de link met fotografie. Momenteel gebruik ik bloemen en planten uit onze eigen prachtige tuin als patroon, die op elk items anders worden neergelegd voor een afdruk. Een uitgebreide uitleg vind je hier.

 

Naast kleding, katoenen tasjes en postkaarten wordt er enthousiast gewerkt aan het fotografisch blauwdrukken van portretfoto's. More to come! 💙

Veel gevraagd: hoe werkt dit blauwdrukken nou precies? De vloeistof voor cyanotypie bestaat uit twee verschillende ijzerzouten. Wanneer deze worden samengevoegd, wordt het uv-gevoelig en kan je er mee blauw(af)drukken. Het proces werkt zo dat eerst deze vloeistof, die nu nog gelig is, op het product wordt aangebracht en gedroogd. Bij textiel moet dit 24 uur intrekken. De tweede dag kan de afdruk worden gemaakt met een patroon; ik kies hier dus voor droogbloemen uit de tuin en maak steeds een ander ontwerp. Het product wordt met patroon en al (geklemd onder een glasplaat) blootgesteld aan UV licht voor ongeveer 15 minuten. Nu kleurt de vloeistof blauw en vormt een afdruk van het patroon! Hierna kan het geheel gespoeld worden en moet het drogen. Al met al neemt het afdrukken dus ongeveer 3 dagen in beslag. Een magisch proces, en elke afdruk is anders! 

Voorbeeld bedrukking papier - blootstelling UV
Voorbeeld bedrukking papier - spoeling

Wasvoorschrift blauwdrukken

De blauwdrukken blijven hun prachtige blauwe kleur behouden wanneer je ze voorzichtig wast. Met koud water (max. 30 graden) en een lage centrifugestand kunnen ze prima in de wasmachine. De katoenen tasjes kunnen beter koud gewassen worden. Wasmiddel kan alleen worden gebruik wanneer het géén fosfaat, bleek en/of natrium bevat, want deze middelen laten de blauwdruk verkleuren of verdwijnen. Op (veel) langere termijn kan iets vermindering van kleurintensiteit ontstaan.

Veel gebruiksplezier!

bottom of page